Comunitatea de terapeuți Affinity

View Original

”Frustration attraction”

de Amfiana Botez


De ce atunci când nu primim afecțiune sau dovezi de interes constante, simțim la intensitate mai mare? 

(Acest articol îi vizează mai ales pe cei care iubesc și/sau sunt într-o relație cu o persoană cu atașament distant sau mixt.)

Atunci când recompensele din partea persoanei pe care o placem întârzie, neuronii care „așteaptă” aceste recompense își prelungesc „activitatea”. Această așteptare în sine este incitantă. Atunci când apropierea de persoana dorită apare în sfârșit, senzația este percepută ca mult mai intensă decât ar fi fost dacă am fi știut când se va întâmpla.

Astfel, o persoană cu un comportament impredictibil, care nu ne contactează în mod constant, care se apropie de noi și apoi se retrage, creează o nesiguranță continuă. 

Nu știm niciodată ce se va întâmpla și când. 

Din punct de vedere neuro-fiziologic, se menține o stare de activare continuă, de expectativă, iar când gestul de afecțiune apare, este trăit cu o intensitate mai mare. 

De aceea, avem tendința să interpretăm sentimentele față de o persoană impredictibilă ca fiind mai intense, mai pasionale, decât față de o persoană stabilă, pe care poate ajungem să o considerăm plictisitoare.

Ce relevanță are această informație? 

Atenție la ce considerați „dragoste adevărată”! De multe ori putem cădea în capcana senzațiilor intense pe care ne-o dă impredictibilitatea reacțiilor celuilalt și ni se pare că iubim pasional. Însă de fapt este ca o iluzie care nu este neapărat în avantajul nostru.

Iubirea „adevărată” poate fi considerată atunci când te simți în siguranță, când știi exact ce simte celălalt, când nu trebuie să „vânezi” semne de afecțiune, când relația este un adăpost în calea furtunii și nu o sursă și mai mare de stres.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cne.20772/abstract

http://www.attachedthebook.com/about-the-book/