Chef ≥ Sex?
de Lorena Stepa
La fel cum unii oameni sunt mai deschiși la riscuri și aventură, alții pot să fie mai reticenți și să prețuiască mai mult siguranța și liniștea. La fel cum unele femei sunt mai active și le vine foarte ușor să facă drumeții sau să meargă la sală, pentru unele presupune multă muncă de convingere cu sine și o motivație puternică. Pentru că suntem diferiți.
Pe același principiu merge și interesul pentru sex, sau chiar excitația în timpul actului sexual. Pentru unii e ușor și vine natural, alții au nevoie de mai multă imaginație, un context specific și stimuli care să seteze dispoziția. În special la femei.
Ca să nu mai vorbim despre faptul că interesul și motivația variază pe parcursul unei relații și la fel cum variază calitatea dinamicii și avem perioade mai bune și perioade care presupun mai mult efort, când vorbim despre interesul față de sex, lucrurile pot să necesite mult mai mult efort și intenționalitate pe măsură ce relația se maturizează (ca să nu zicem că se învechește că sună urât) sau pe măsură ce familia se mărește și lucrurile se complică maxim.
Dar când e o dinamică naturală, normală și explicată de diferențe individuale, și când e o problemă reală pe care trebuie să o adresăm?
Când primim primul feedback de la partener? Când avem primele probleme în relație din cauza asta?
Greu de zis, mai ales atunci când și partenerul, la fel ca și restul oamenilor de pe planetă e supus diferențelor individuale, așteptărilor proprii și standardelor proprii. Dacă el are un interes mult mai ridicat pentru sex decât partenera, înseamnă că ea nu e ok?
Hai să vedem:
Tulburarea interesului/excitației sexuale la femei
Lipsa interesului pentru activitatea sexuală este unul din principalele motive pentru care femeile apelează la terapie sexuală și totodată principala sursă de insatisfacție și suferință în relații.
Tulburarea interesului și excitației sexuale este o disfuncție prezentă în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM-V) și necesită ca femeia să prezinte un minim de trei simptome pentru o perioadă de cel puțin 6 luni:
Interes absent sau redus în activitatea sexuală
Fantezii sexuale/erotice absente sau reduse
Inițiativă redusă sau inexistentă la activitatea sexuală, de multe ori și lipsa de receptivitate la inițiativa partenerului
Reducerea plăcerii în timpul actului sexual în majoritatea sau toate cazurile (75%-100% dintre situații)
Reducerea sau absența dorinței din timpul întâlnirii sexuale
Reducerea senzațiilor sexuale genitale sau non-genitale
Asta înseamnă că două femei cu exprimări diferite ale simptomelor pot să întrunească criteriile pentru această disfuncție. Pe de o parte o persoana poate să nu simtă nicio motivație pentru sex, să respingă invitațiile sexuale ale partenerului și să nu aibă niciun fel de gânduri erotice și pe de altă parte o persoană poate să aibă mari dificultăți să se excite mental, să aibă o dorință redusă în timpul activității sexuale și să lipsească semnele fizice de excitare sexuală.