Comunitatea de terapeuți Affinity

View Original

Când să apelez la psiholog?

de Iulia Fechete

Corpul nostru ne oferă semnale care ne indică atunci când trebuie să apelăm la medic. În mod similar, dacă suntem atenți la ele, gândurile și emoțiile noastre ne pot servi ca indicii prețioase care ne semnalează atunci când ceva nu merge bine în viața noastră. Mai jos poți găsi câteva astfel de indicii - situații care ți-ar putea spune că e momentul să apelezi la un psiholog. 

  1. Ai emoții intense sau gânduri pe care simți că nu le poți controla. Indiferent dacă este vorba despre tristețe, îngrijorare, stres sau furie intensă, un psiholog te poate ajuta să dezvolți abilități pentru a-ți gestiona mai bine emoțiile.

  2. Simți că obiceiurile nesănătoase pun stăpânire pe viața ta (spre exemplu, mâncatul compulsiv, fumatul, consumul de alcool sau droguri, etc.)

  3. Întâmpini dificultăți în relațiile cu ceilalți. Simți că lucrurile nu mai merg ca înainte în viața ta de cuplu sau de familie, te simți singur sau izolat, sau observi că repeți aceleași pattern-uri de comportament în relațiile cu ceilalți.

  4. Nu mai găsești plăcere în nicio activitate. Este firesc să renunțăm în mod natural la anumite activități sau hobby-uri. Cu toate acestea, dacă simți că în ultima vreme nimic nu îți mai aduce plăcere, colaborarea cu un psiholog te poate ajuta să ajungi la cauza problemei.

  5. Performanța ta la locul de muncă sau la școală a scăzut semnificativ. Performanța noastră nu este liniară – ea fluctuează în funcție de perioada în care ne aflăm și de resursele pe care le avem. Totuși, este momentul să apelezi la un terapeut atunci când simți că performanța ta este afectată și îți e greu să înțelegi de ce se întâmplă acest lucru. 

  6. Treci printr-o situație de viață dificilă (spre exemplu, doliu, divorț/despărțire, pierderea locului de muncă, probleme familiale, etc).

  7. Ai gânduri legate de moarte/suicid sau auto-vătămare. Dacă te surprinzi gândindu-te cum ar fi să nu mai fi sau ai comportamente de auto-vătămare, un psiholog te poate ajuta să navighezi prin sentimentul lipsei de speranță și să găsești o ieșire. 

  8. Îți dorești să te cunoști mai bine sau să te dezvolți. Nu trebuie să treci printr-o perioadă dificilă ca să apelezi la psiholog. Un proces terapeutic te poate ajuta să te cunoști mai bine, să te apropii mai mult de tine și de ceilalți, și să-ți construiești o viață mai împlinitoare.